Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunledningen i Jokkmokk byttes ut – och så även synen på en gruva i Kallak. Hör kommunalrådet Henrik Blind ge sin syn på vad som behövs i stället för en gruva. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så påverkas Kallak av gruvmotståndare vid makten

Uppdaterad
Publicerad

Förra valets maktskifte i Jokkmokk har gjort att kommunens syn på en gruvetablering i Kallak helt ändrat form. Från att ha arbetat för att det ska bli verklighet till att överklaga beslut.

– Vi kommer att ha en helt annan roll, säger kommunalrådet Henrik Blind (MP).

Jokkmokks förra kommunledning med Robert Bernhardsson (S) i spetsen hade en positiv inställning till en gruvetablering i Kallak.

Nya arbetstillfällen och invånare som spåddes komma till följd av en gruvetablering sågs som helt avgörande för kommunens överlevnad.

Gruvbrytning i Kallak

Socialdemokraterna förlorade makten

Men förra året sade väljarna sitt och Socialdemokraterna förlorade makten. I stället gick kommunalrådsposterna till Framtid i Jokkmokk och Miljöpartiet.

I september avslutades förhandlingarna gällande gruvans framtid i Högsta förvaltningsdomstolen. En dom väntas i början av nästa år.

Överklagat undersökningstillstånd

Samtidigt har företaget Jokkmokk Iron Mines sökt och fått tillstånd för fortsatta undersökningar i Kallak, något kommunledningen överklagat.

– Vi kommer inte som kommun att gå ut med att vare sig vara för eller emot en gruva. Vi ska vara en myndighet som hanterar remisser och ansökningar, säger kommunalrådet Henrik Blind (MP).

Men Miljöpartiet i Jokkmokk har däremot tagit ställning som gruvmotståndare.

Hör vad Henrik Blind menar bygger Jokkmokk starkt istället för gruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet