Gällivare-Malmberget har Sveriges lägsta valdeltagande till kyrkofullmäktige. Foto: SVT

Så ska Gällivare slippa jumboplatsen i valdeltagande

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkovalet kallas ofta för det glömda valet, och allra mest bortglömt har det varit i Gällivare-Malmberget. Här hittar vi Sveriges lägsta valdeltagande till kyrkofullmäktige. Men nu tas krafttag för att få upp siffrorna.

Det var bara 7,6 procent av de röstberättigade väljarna i Gällivare-Malmbergets pastorat som gick till valurnorna förra valet 2013.

För Socialdemokraterna var resultatet något kluvet. Man tappade 150 röster, men de andra nomineringsgrupperna tappade ändå fler, vilket ledde till att Socialdemokraterna gick framåt procentuellt och vann en knapp egen majoritet i kyrkofullmäktige.

Kyrkovalet 2017
Tomt torg med öde valstugor i Gällivare Foto: SVT

Inför valet på söndag satsar Socialdemokraterna på att få upp valdeltagandet.

LÄS MER: Här röstar flest i landet

–Vi har till att börja med fått ihop en lista med 20 personer, varav hälften är nya och väldigt engagerade. Nästan alla av dem har gått en studiecirkel som vi har arrangerat. De flesta utåtriktade aktiviteterna hade förra veckan, vilket var tur för det har ju regnat nästan hela den här veckan, säger Tomas Junkka, valledare för Socialdemokraterna i valet.

Fler kyrkopolitiska frågor än någonsin

Han säger att det finns det fler kyrkopolitiska frågor på det lokala planet än någonsin. Det handlar bland annat om flytten av kyrkan i Malmberget och att det måste byggas ett nytt församlingshem i Gällivare,

I de frågorna är dock det svårt att hitta några ideologiska skillnader. Då kan Sverigedemokraternas entré i kyrkovalet på det lokala planet spetsa till saker desto mer.

–De kommer säkert att försöka mobilisera sina väljare och jag tror även att vi och de andra kommer att få fler som röstar eftersom det blir tydligare politiska motsättningar, säger Tomas Junkka.

Här får du veta mer: Så fungerar kyrkovalet

Eric och Paula Palmqvist, Sverigedemokraterna Foto: SVT

Sverigedemokraternas lista består av äkta paret Eric och Paula Palmqvist. De tror själva också att deras närvaro i valet kommer att få upp valdeltagandet.

–Ett valresultat som grundar sig 7,6 procent av väljarkåren är ju inte riktigt ett legitimt resultat oavsett vilket det blir. Jag får upp hoppas att vi får upp det den här gången, säger Eric Palmqvist.

Det är inte bara väljarna som är få i Gällivare-Malmberget. Undantaget Socialdemokraterna har de andra grupperna få namn på listorna. Borgerligt alternativ har fyra namn och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) har sju namn. Det ger sammanlagt 33 namn i valet.

Nu tvingas Gällivare-Malmberget ändra antalet ledamöter i kyrkofullmäktige som förra mandatperioden var 31.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet