Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hör kommundirektören: ”Personal i skola och omsorg skyddas”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun ska göra stora ekonomiska neddragningar de kommande åren. Förslagen hur det ska göras presenterades i dag av bland andra kommundirektören Mikael Lekfalk.

Han lovade dock att det inte ska ske några personalneddragningar inom skola, vård och omsorg.

– När det gäller skolan och äldreomsorgen vill jag vara tydlig med att där kommer vi inte se några uppsägningar på grund av det här. Tvärtom har vi brist på arbetskraft där och vi behöver ha fler behöriga lärare och utbildad personal inom äldreomsorgen.

Skola och äldreomsorg

Mest besparingar sker inom barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Sedan tidigare har alla verksamheter ett effektiviseringskrav på en procent per år. Samtliga förvaltningar föreslås effektivisera sex procent 2019-2022, utom kommunstaben vars effektiviseringskrav är sju procent.

Andra arbetssätt

Det betyder effektiviseringar mellan 45,6 – 85.6  miljoner per år för nämnderna. Sammanlagt ska nämnder och förvaltning spara 269 miljoner kronor de kommande åren. Lägger man till besparingarna inom finansförvaltningen blir den totala nedskärningen 370 miljoner.

Om det inte sker personalneddragningar; hur ska då personal inom äldreomsorgen till exempel jobba effektivare?

– Med den struktur vi har idag är det extremt svårt, för att inte säga omöjligt. Här behöver vi fundera på hur man kan använda teknik och hur kan vi använda våra lokaler på ett smartare sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet