Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommer Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tillbaka till Malmberget som nu är nästan tomt på hyresgäster. Foto: Hans Sternlund/SVT

Hyresgästföreningens ordförande tillbaka i ett nästan utraderat Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Flytten av hyresgäster från Malmberget har varit under sträng bevakning av Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder under flera år. Under torsdagen var hon tillbaka i ett nästan utraderat Malmberget.

LKAB:s expanderande gruvbrytning har ätit upp det en gång så idylliska samhället bit för bit under decennier. Nu är nästan allt rivet i västra Malmberget och bara något hundratal hyresgäster bor kvar.

I dag gjorde några personer från Hyresgästföreningens centralorganisation en sista resa tillsammans med de lokala kollegorna till Malmberget.

Det var en sorts farväl till Malmberget samtidigt som man summerade flytten.

Enligt förbundsordförande Marie Linder är det två avtal som har gjort att hyresgästerna har klarat sig bättre än befarat. Hon anser också att de kom till till stor del tack vare föreningen.

– Vi drev frågan gentemot regeringen, säger hon.

Mer om avtalen och en glimt från farvälresan får ni i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.