Boende längs väg 395 är vana vid tunga malmtransporter. I framtiden ser trafiken ut att bli tätare – men tystare. Hör vad boende i Junosuando tycker om satsningen på de nya eldrivna lastbilarna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så tycker Junosuandoborna om Kaunis Irons nya malmbilar

Uppdaterad
Publicerad

Kaunis Irons planer på eldrivna lastbilar får mestadels tummen upp bland de Junosuandobor som SVT Norrbotten träffar. Enligt byborna väger miljöfördelarna upp det faktum att det kan bli fler lastbilar efter vägen.

Under torsdagen presenterade gruvbolaget Kaunis Iron sina planer på nya eldrivna lastbilar som ska transportera malm från gruvan i Kaunisvaara till omlastningsstationen i Svappavaara.

Kan inte ta lika tung last

De eldrivna lastbilarna kommer troligen inte att kunna lasta lika mycket som dagens dieseldrivna 90-tons ekipage, som går efter väg 395. Detta betyder att det blir fler bilar som kommer att gå med tätare intervall, förutsatt att man kommer att fortsätta producera lika mycket malmslig som idag.

”Viktigast att man sänker farten”

SVT Nyheter Norrbotten styrde färden till Junosuando i Pajala kommun där lastbilarna går rakt genom byn. Junosuando är även basen för malmlastbilarna. Anja Gustavsson tycker att det är bra med eldrivna lastbilar.

– Men det viktigaste är att man sänker farten, säger hon.

I videon ovan träffar vi ett flertal bybor som tycker till kring de nya lastbilarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.