Så välte skolfrågan hela Pajalapolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för skolorna i Tärendö och Junosuando stannade inte med protester och demonstrationer. När föräldrar och sympatisörer gick med i Socialdemokraterna i stora antal förändrades hela det politiska landskapet i Pajala kommmun.

Nu finns möjligheten att Pajala kommer att styras av ett parti där de flesta i ledande ställning har liten eller ingen politisk erfarenhet. Vilka är riskerna och möjligheterna för Pajala i det framtidsperspektivet?

Det sittande kommunalrådet Jan Larsson (S), som helt petats från den nya S-listan, ser stora problem med situationen.

Val 2018 – #dinröst

– Om den här listan blir ensam socialdemokratisk så blir det problem. Det krävs en viss erfarenhet. Man lär sig så småningom, men det hinner hända så jättemycket innan, säger han.

Ulrica Hammarström toppar den nya listan och lanseras som kommunalrådskandidat.

– Jag tror att det kan vara bra med lite nya ögon. Man ser saker på ett annat sätt. Sedan kommer det bli lite tungjobbat för dem i början innan man kommer in i det, men det är ju svårt. Man är ju lärbar.

”Frågan är avgjord”

Vad då Pajalaborna förvänta sig för politik om den nya S-listan vinner förtroendet? Enligt Ulrica Hammarström är skolfrågan i det närmaste död och den nya S-listan tänker inte försöka återstarta skolan i Junosuando eller årskurs sex till nio Tärendö.

– Den frågan är avgjord och det som vi har diskuterat är att, om möjligt, behålla den nuvarande skolstrukturen, säger hon.

Det kan vara att sikta nog så högt med tanke på de stora sparåtaganden som den nya kommunledningen kommer att behöva ta itu med efter valet.

Vad har då de nya socialdemokraterna för förslag på besparingar? Ulrica Hammarström får tänka länge innan hon besvarar frågan om de har några alternativ till att spara på skolan i Tärendö.

– Jag vet inte om det har kommit in någonting direkt i stället för... De förslag som vi har lagt är mot andra saker som vi har velat förbättra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet