Så påverkas din faktura av de höga elpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Det var en kort men intensiv vecka som elpriserna drog iväg också i norr. Luleå energi har haft många oroliga kunder som ringt dem. Vi bad energiföretaget räkna ut åt oss hur mycket november månads faktura har påverkats av pristoppen.

Magnus Tillqvist vid Luleå energi ombeds att räkna på en genomsnittlig lägenhet, ett hus med eluppvärmning och ett hus med annan uppvärmning. För en lägenhetsinnehavare innebär prissvängningarna en knapp 20-lapp under november.

På bilderna kan du se de olika uträkningarna. Där skillnaden jämfört med en normal november visas i rött.

Elfaktura för lägenhet. Foto: Magnus Ziegler/SVT
Elfaktura för villa med eluppvärmning. Foto: Magnus Ziegler/SVT
Elfaktura för villa utan eluppvärmning. Foto: Magnus Ziegler/SVT

Vill lugna elkunderna

Magnus Tillqvist vill dock lugna kunderna.

– Det är en olycklig situation, framförallt för de elkunder som inte har ett fast pris. Men konsekvenserna av de senaste dagarnas höga priser ser än så länge inte ut att innebära några större kostnadsökningar, säger han.

Han berättar att de med börs-el får ett snittpris över månaden. Det vill säga att alla Novembers dagar plussas ihop och delas med 30 dagar. Då får man ett snittpris och det är det som faktureras till kunden.

Ingen skillnad låta bli dammsugaren

Under måndagen nådde elpriset rekordhöga 2,41 kr /kWh. Men för en vanlig kund  gör det ingen skillnad om man skulle släcka alla lampor och undvika att dammsuga just under klockslagen med högst pris.

– Vi har cirka 30 000 privatkunder, bara cirka 100 av dem har ett avtal som innebär att de debiteras per timme, säger Magnus Tillqvist.

Värre om det fortsätter

Magnus Tillqvist visar också siffror på hur november månads snittpris sett ut de fem senaste åren. Där ser man att årets uppgång inte genererat det högsta snittpriset. I dag, torsdag den 2 december, har priset återigen gått upp till  1,51 kr /kWh.

Hör Magnus Tillqvists svara på frågan om vad som händer om det blir en höjning en hel månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.