Den man i 80-årsåldern som är åtalad för mord, genom att bränna ihjäl sin sambo, är frisk nog att dömas till fängelse. Foto: Polisens förundersökning

Sambon brändes ihjäl – den åtalade 80-åringen kan dömas till fängelse för mord i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 80-årsåldern som är åtalad för mord på sin sambo i en by utanför Gällivare är frisk nog att dömas till fängelse visar den rättspsykiatriska undersökningen. Mannen ska ha bränt ihjäl kvinnan i hemmet och åklagarsidan yrkar på livstids fängelse.

– Det man kan säga som inte är sekretessbelagt är att han inte lidit av någon allvarlig psykisk störning och därför finns det inte något fängelseförbud, säger åklagare Klara Dahlström.

Dog av skadorna

Det var 10 januari i år som händelsen inträffade som ledde till kvinnans död. Enligt åtalet har mannen hällt brännbar vätska på, eller i närheten, av sin sambo i parets vardagsrum. Därefter har mannen antänt vätskan, varvid en soffa och andra inventarier fattade eld.

Kvinnan fick så pass svåra brännskador att hon avled drygt en månad senare på ett sjukhus i Uppsala, på grund av allmän organsvikt som följd av brännskadorna.

”Var less på allt tjat”

Mannen har själv hävdat att han bara ville ”markera” mot sambon. Enligt honom själv han hällt ut lite bränsle på golvet och tänt på men uppger att det inte fanns någon fara för någon. Anledningen till detta var att han ville skrämma och markera mot sin sambo eftersom han var less på ”allt tjat”.

Tingsrättens dom meddelas den 7 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.