Mattias Pirak, vice ordförande i Jåhkågasska tjiellde sameby.

Samebyn: ”En delseger i ett krig”

Uppdaterad
Publicerad

Det är glädje inom Jåhkågasska sameby efter länsstyrelsens yttrande om gruvbrytning i Kallak.

Länstyrelsen lämande på torsdagen in sitt yttrande där de skriver att en gruvetablering i Kallak inte bör få bli av. Mattias Pirak är vice ordförande i  Jåhkågasska  sameby.

– Det är otroligt glädjande. Vi ser det som en mycket viktig delseger i det här kriget som det faktiskt är – gentemot gruvbolaget som vill öppna en gruva men även mot Jokkmokks kommun som även de stödjer en gruvetablering. Så vi är oerhört glada över det här, det är riktig glädje just nu, säger Mattias Pirak.

Inte klart än

Nu lämnar Länsstyrelsen in sitt yttrande till regeringen, hur ser ni på framtiden?

– Det är en delseger i ett krig och ingenting är ju klart ännu, det är vi väl medvetna om. Vi hoppas såklart att regeringen kommer gå på länsstyrelsens linje och inse hur dåligt det skulle vara för rennäringen och för Jokkmokks kommun i sin helhet och vildmarken här uppe om det skulle bli en gruva i området, säger Mattias Pirak.

Förödande konsekvenser med gruva

Han säger att en gruva i Kallak skulle innebära förödande konsekvenser för samebyn.

– Det är ett viktigt område för renskötseln för vår sameby, vi har ju en flyttled som går tvärsöver. Det är precis där vår sameby är som smalast, i flaskhalsen där gruvområdet skulle befinna sig, säger Mattias Pirak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet