Samiska landslaget i fotboll spelar i utbrytarrepubliken i Nagorno-Karabach.

Samelandslagets resa till utbrytarrepublik kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

På söndag spelar det samiska fotbollslandslaget första matchen i organisationen Conifas inofficiella EM. Första matchen spelas mot värdnationen Nagorno-Karabach, en utbrytarrepublik som inte har erkänts internationellt. Deltagandet möts av hård kritik från Azerbadzjans ambassad.

Conifa står för The Confederation of Independent Football Associations. Turneringarna skulle kunna beskriva som mästerskap för minoriteter, ibland från områden vill bli erkända som egna nationer, ofta politiskt omstridda och omgärdade av konflikter.

Så är fallet definitivt med Nagorno-Karabach.

Det är en utbrytarrepublik i södra Kaukasus som bröt sig lös efter ett krig mellan Azerbdzjan och Armenien på 1990-talet. Båda dessa länder gör nu anspråk på Nagorno-Karabach och ingen av dem erkänner det som ett eget land.

”Legitimerar ockupation”

Utrikesdepartementet avråder svenska medborgare från att åka till regionen och Azerbadzjans ambassad anser att ett idrottsligt utbyte med Nagorno-Karabach skulle ”legitimera en illegal ockupation av azeriskt territorium.”

Luleåbon Per-Anders Blind är Conifas president och han är inte förvånad över reaktionen. Hör hans kommentarer i klippet här ovan.

Fakta om regionerna/lagen i Conifas EM

Sápmi

Det samiska landslaget består av spelare från Sápmi i Norge, Sverige och Finland. I spelartruppen är Mikael Jannok från Gällivare-Malmberget enda norrbottning.

Artsakh

Är det officiella namnet på laget från värdrepubliken Nagorno-Karabach. (källa: conifa.org)

Luhansk

Beskrivs som en rebellstyrd region i östra Ukraina. Luhansk har fört en väpnad kamp om självständighet från centralregeringen i Kiev sedan 2014. (källa: TT)

Abchazien

Abchazien har förklarat sig självständigt från Georgien, men betraktas som en utbrytarrepublik av regeringen i Tbilisi och större delen av omvärlden. (källa: Utrikespolitiska institutet)

Nice

Region kring den sydfranska staden med egen historia, kultur och ett eget språk, niçardiska. (källa: conifa.org)

Tsamerien

Kustområde i nordvästra Grekland och södra Albanien, delvis bebott av den albanska folkgruppen tsamider, vilka talar albanska och är muslimer eller grekisk-ortodoxa. (källa: Wikipedia)

Donetsk          

Självutropad stat i östra Ukraina (källa: Wikipedia)

Padanien

Norditaliensk provins med spelare från klubbar i lägre divisioner i det italienska seriesystemet, främst Serie C och Serie D. (källa: Wikipedia)

Sardinien

Medelhavsö som tillhör Italien med en handfull minoriteter med egna minoritetsspråk. (källa: conifa.org)

Sydossetien

Utbrytarrepubliken som formellt hör till Georgien men som efter kriget för tio år sedan utropade sin självständighet. (källa: sverigesradio.se)

Széklerlandet

Székler är en ungersk folkgrupp i Rumänien som ofta anses vara ättlingar till grupper som flyttats till östra delen av Transsylvanien. (källa: ne.se)

Västarmenien

Del av det armeniska höglandet som idag ligger i Turkiet. (conifa.org)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.