Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samiska protester mot gruvnäringen i Kiruna: ”Greenwashing på elitnivå”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Samernas Riksförbund och Gabna Sameby hävdar att Sverige skapar en konflikt med EU:s enda urfolk – samerna. Det är fyndet av nya jordartsmetaller och LKAB:s planer på att öppna ytterligare en gruva som fått dem att ilskna till.

Det var i samband med EU-kommissionens möte i Kiruna på torsdagen som LKAB släppte nyheten att man gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller.

Svenska Samernas Riksförbund och Gabna Sameby anser att svenska staten, som äger LKAB, systematiskt osynliggör och tränger undan samer och samisk kultur.

”Renskötselområdet klyvs i två delar”

– Det samiska traditionella renskötselområdet klyvs i två delar och samernas rätt att utöva sin kultur omöjliggörs, säger de i ett gemensamt pressmeddelande inför en presskonferens som hålls på fredag eftermiddag där ordförande Matti Blind Berg medverkar.

”Gruvbrytningen expanderar”

Svenska Samernas Riksförbund och Gabna Sameby skriver vidare att det samiska urfolket verkar sakna betydelse för både Sverige och EU.

– Området är sedan början av 1900-talet redan hårt exploaterat av gruvnäringen. Samerna har successivt tvingats bort från mark, boplatser och traditionella renvandringsleder kan inte längre nyttjas.

– LKAB:s ständiga expanderande gruvbrytning och malmtransporter sker på bekostnad av samernas möjlighet att utöva och bevara sin kultur, säger Svenska Samernas Riksförbund och Gabna Sameby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige har en mörk historia”, säger Ebba Busch (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.