Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se vädersammanfattningen i klippet Foto: SVT

Sammanfattning av väderläget – ”Det är som en lutande hockeyrink”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har rapporterat från många håll i landet om väderläget den senaste veckan – se en sammanfattning i klippet.

I vanliga fall är 90 procent av Norrland täckt av snö i mitten av januari och i Luleå är det snö i 99 procent av fallen, men i år är inget vanligt år. Nu är både stora vintersportarrangemang och näringsliv drabbade.

Enligt SMHI:s referenversion åren 1961-90 så är det i 90 procent av fallen snötäckt i nästan hela Norrland d 15 januari och i Luleå i 99 procent av fallen. Men i år är det barmark hela vägen upp till Robertsfors på östkusten, mitt emellan Umeå och Skellefteå. Att det är en ovanligt mild vinter och många verksamheter som bygger på normal snömängd är drabbade.

Fartygen behöver ingen assistans

I Måttsund utanför Luleå får de arbeta hårt med den lilla mängden snö på marken. Just nu är det så varmt att inte ens snökanoner fungerar.

Isbrytarna ligger alla vid kaj i Luleå. Fartygen behöver ingen assistans på Bottenviken just nu.

– För närvarande är isläget i Bottenviken tillräckligt lindrigt för att handelssjöfarten ska kunna klara sig utan isbrytarassistans. Isbrytaren Ale som står i 48-timmarsbereskap har hittills inte behövt utföra några assistansuppdrag. Det brukar vara besvärligare isförhållanden runt den här tiden på året, men med det sagt är det än så länge relativt tidigt in på säsongen och vädret kan snabbt förändra sig, säger Carl-Johan Linde vid sjöfartsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer