”Iskristallerna skär på tungan” – hör naturguiden om hur hans hundar tar skada av det milda vädret Foto: Jan Färingö, SVT

Donalds draghundar skadas av isiga snön: ”Skär sig i munnen”

Publicerad

Det milda vintervädret och ishalkan kan bli direkt skadlig för en del djur. Donald Eriksson berättar att hans draghundar skär sig på snön.

Donald Eriksson driver ett turismföretag i Ekorrsele några mil norr om Vindeln och huvudattraktionen är hundspannsturer. Men vädret de senaste vintrarna har inneburit problem för verksamheten. Förutom brist på snö har temperaturen varierat mellan plus och minus och bildat isskorpa på snön, som hundarna skadar sig på.

– De äter snö för att hålla ner temperaturen och skär sig då i munnen på iskristallerna, säger han.

”Svårt att förhindra”

Följden blir en sårskada och det kan bli smärtsamt men också svårare att äta. Enligt Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten, drabbas hundar också av sårskador på tassarna. Det är inte helt enkelt att undvika.

– Hundarna tycker att det är så vansinnigt roligt att dra och springa, så det är svårt att förhindra. Det man kan göra är att anpassa turerna, men det känner de här företagarna redan till, säger hon.

Vatten kyler inte på samma sätt

Hundar svettas inte på kroppen som människor utan på tassarna och flåsar också för att bli av med värmen. De 57 stycken Siberian husky som Donald Eriksson har på gården i Ekorrsele är av en ras som gillar kyla. De jobbar som bäst i temperaturer mellan 15-20 minusgrader, och för att hålla nere kroppstemperaturen äter de en hel del snö.

– De tar till de metoder som behövs. Vatten är inte lika kallt så även om man ger dem vatten så kyler det inte lika mycket som snö, säger länsveterinärer Annelie Grip Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.