Foto: Martin Sylvest /TT-AFP

SAS behåller ett inrikesflyg – fortsätter trafikera fyra orter

Uppdaterad
Publicerad
SAS kommer endast att behålla ett flygplan inom svensk inrikestrafik. Flygplanet kommer att flyga till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby.

– Vi har kraftigt skurit ner i vårt trafikprogram eftersom efterfrågan på flygresor är så låg, säger Freja Anna-Matz, presschef på SAS i Sverige.

Från och med måndag den sjätte april kommer alltså SAS att endast trafikera fyra destinationer, med utgångspunkt från Arlanda, i Sverige – Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. Varför man valt dessa orter är för att upprätthålla samhällskritisk infrastruktur.

Norrbotten skärmas av

Norwegian har sedan tidigare meddelat att de slutar flyga till Luleå och Kiruna under april månad. SAS beslut innebär alltså att Norrbottens län skärmas av ytterligare.

– Vi kommer att flyga fem till sex dagar i veckan. Vi återkommer exakt vilka dagar som kommer att trafikeras.

Så här har SAS lagt upp planen för sitt enda inrikesflyg. Efter att planen landat i varje ort så behövs minst tjugo minuter för omställning. Sedan avgår planet återigen till Arlanda:

  • Klockan 09.10 avgår flygplanet från Arlanda till Visby.
  • Klockan 10.25 avgår flygplanet från Arlanda till Umeå.
  • Klockan 13.25 avgår flygplanet från Arlanda till Kiruna.
  • Klockan 17.25 avgår flygplanet från Arlanda till Luleå.

Hur länge kommer detta att pågå?

– Vi ser att det här är en situation som fortfarande kan förändras. Vi fortsätter att flyga så länge det är kommersiellt gångbart.

Det kan bli så att man slutar flyga helt?

– Vi kan inte säga någonting om det just nu. Men vi utvärderar hela tiden situationen, säger Freja Anna-Mats, presschef för Sverige på SAS.

”Beslutet är förödande för de som arbetspendlar”

När SVT Nyheter Norrbotten når regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) blir han först knäpptyst i telefonen för att sedan fråga:

– ... sa du bara en gång per dag?

Backgård har tidigare skrivit brev till SAS vd och styrelseordförande samt infrastrukturministern för att ligga på flygbolaget och be dem hålla öppet flygtrafiken till Norrbotten. Han menar att SAS har ett samhällsansvar då de delvis är ägda av staten.

– Det här beslutet är förödande för de som arbetspendlar.

Han fortsätter:

– Det positiva är ju att det i alla fall finns kvar en förbindelse för vi har jättemånga som pendlar mellan Norrbotten och Stockholm. Men vi måste ligga på för att få igång det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet