Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronaviruset har nu gett konsekvenser för det skandinaviska flygbolaget SAS. Foto: Johan Nilsson/TT

Kirunas kommunledning fick besked om flygstopp – skapade krislösning

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fick kommunledningen besked om att SAS ska sluta flyga från och med måndag då det inte är kommersiellt försvarsbart.

Beskedet slog ned som en bomb i Kiruna stadshus och kommunalrådet Gunnar Selberg (C) satte igång att arbeta med en snabb krislösning.

– Kiruna kommun går in och garanterar en veckas flygningar till och från Kiruna och 40 platser per tur. Det kommer att kosta kommunen 180.000 kronor enligt mina beräkningar, men alternativet är att inte ha flygtrafik från Kiruna och det finns inte. Sedan måste vi hitta en långsiktigt hållbar lösning där staten tar ett annat ansvar jämfört med i dag, säger Gunnar Selberg.

Regionrådet upprört: ”En katastrof”

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) är mycket upprörd över SAS besked om kirunatrafiken.

– Jag blir riktigt förbaskad över det besked som Kiruna kommun fått och vi måste hitta en lösning å det snaraste.. Nu ska jag och vår landshövding jobba stenhårt under helgen för att försöka lösa problemet. Bland annat ska vi prata med den ansvarige ministern, Tomas Eneroth. Så här får det inte gå till. Det här är en katastrof och staten borde ta någon sorts ägaransvar, säger han.

Och infrastukturministern hörde på torsdag eftermiddag av sig till SVT via mejl:

”För regeringen är det viktigt att säkra flygtrafiken till och från Kiruna, därför har vi upphandlat allmän trafikplikt för att säkerställa samhällsviktiga transporter. Om trafiken inte kan köras kommersiellt går staten in och garanterar flygtrafik.”

På måndag den fjärde maj fick SVT Nyheter Norrbotten kontakt med SAS presschef Freja Annamatz. Hon berättade att SAS kommer att fortsätta flyga till och från Kiruna tills vidare. Gunnar Selberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet