Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirunas turistnäring drabbas hårt av SAS-strejken. Hör Monica Risenius, vd för turistorganisationen Kiruna Lapland, om vad de kan göra i den tuffa situationen. Foto: SVT

SAS-strejken slår hårt mot Kirunas turistnäring: ”Kommer inga flyg”

Publicerad

Pilotstrejken på flygbolaget SAS drabbar turistnäringen i Kiruna mycket hårt. Omkring 2 000 besökare i veckan kommer till Kiruna via SAS under sommaren. Nu är det helt stopp på flyg med SAS till Kiruna.

Monica Risenius, vd för turistorganisationen Kiruna Lapland, berättar om den tuffa situationen:

– Just nu kommer inga flyg från SAS och det innebär en osäkerhet hur länge det här ska hålla i sig. Vi får många samtal från turister som frågar sig om de ska tänka om helt i sommar. Vi har också generellt längre vistelser under sommaren och juli är vår högst belagda månad.

Stort intäktstapp

Hon beräknar att intäktsbortfallet ligger på mellan 1 500-2 000 kronor per besökare och natt just under vistelsen. Summan är räknad på boende, mat och aktiviteter.

– Vi ska heller inte glömma att det är oerhört synd för alla våra besökare som planerat länge för att komma hit och sett fram mot att uppleva Kiruna.

I videon berättar Monica Risenius vad Kiruna Lapland kan göra i den situation de befinner sig i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer