Tiotusentals SAS-resenärer i Sverige, Norge och Danmark kan drabbas varje dag om pilotstrejken bryter ut.

De påverkas av strejken – från piloter till resenärer

Uppdaterad
Publicerad

En stor strejk bland SAS-piloter är ett faktum. Parterna kommer inte överens om ett nytt kollektivavtal. Det här händer nu när strejken har brutit ut, vilka påverkas och hur? Här är vad vi vet just nu.

Vad handlar konflikten om?

SAS och de svenska, norska och danska pilotföreningarna är inte eniga om ett nytt kollektivavtal och har förhandlat i flera månader.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin. I stället används piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

900 SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark går på måndagen ut i strejk efter att parterna inte lyckats komma överens.

Hur påverkas jag som resenär?

Varje dag beräknas 30 000 passagerare att drabbas av strejken – och 200-250 avgångar ställs in, enligt SAS. 

SAS uppger att man erbjuder ombokning av flygningar som påverkas. Information om inställda plan har lagts ut på flygbolagets hemsida, med markeringen ”sannolikt inställt”.

Om en strejk leder till att ens flygning ställs in så har man ett bra skyddsnät som konsument, säger Fanny Forsling, jurist på Konsumentverket. Se mer i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka rättigheter har man vid en flygstrejk? Konsumentverkets jurist förklarar i videon. Foto: SVT

Kan annan personal som jobbar för SAS påverkas?

Bland fackförbundet Unionens medlemmar finns cirka 400 kabinanställda inom SAS. När strejk bryter ut blir de kvar på marken och arbetsgivaren har ansvar att leda och fördela arbetet. Löner betalas ut som vanligt.

Markpersonalen, cirka 400 av Unionens medlemmar, jobbar för ett 30-tal olika bolag och kan fortsätta jobba för andra bolag än SAS under strejken.

”Däremot är de oroade för sin arbetsmiljö, eftersom en strejk kommer innebära att de förutom att hantera sitt vanliga jobb även kommer behöva hantera resenärer som inte kommer iväg på sina resor”, skriver Johanna Gréen, pressekreterare på Unionen.

Transportarbetareförbundet har medlemmar som jobbar med bagagehantering samt som flygtekniker.

– Hur de påverkas beror helt på hur omfattande strejken blir, säger Magnus Falk, samhällspolitisk chef på förbundet, som inte kan ge detaljer i nuläget.

Hur länge kan en strejk pågå?

I princip hur länge som helst, säger Magnus Falk på Transport.

– Allt handlar om stridsvilja hos dem som strejkar och i slutändan ekonomiska resurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer