Se Johanna Finnholms arbete med att fånga in renarna innan de förs till vinterhägnet. Foto: Randi Gitz/SVT

Varje år trafikdödades 60 renar vid flygplatsen i Pajala – nu är det noll

Uppdaterad
Publicerad

I genomsnitt trafikdödas drygt 60 av Sattajärvi samebys renar på vägen förbi Pajala flygplats – varje år. För att undvika det har man inlett ett projekt med gruvbolag och andra aktörer och det nya greppet har gett effekt.

Det nya greppet innebär att Sattajärvi sameby samlar in renarna två månader tidigare än under ett vanligt år. Redan nu märks en skillnad.

– Jag kollade siffror imorse. Förra året hade vi tolv trafikdödade från första oktober till i dag, i år har vi ingen, säger Johanna Finnholm, renägare i Sattajärvi sameby.

Samarbetar med gruvbolag

Sattajärvi sameby har har sökt och fått godkänt ett projekt som kallas ”Hållbara, säkra transporter i renskötselområde”. Det är Swedish mining innovation som har godkänt projektet och som dessutom betalar halva kostnaden: 650 000 kronor.

Det tvååriga projektet görs tillsammans med Kaunis iron, LTU och LKAB. För att lära av erfarenheterna som uppnås via projektet kommer Luleå tekniska universitet att leda arbetet med att samla in, sammanställa och analysera resultaten. LKAB är med som observatör.

Johanna jobbar halvtid i projektet

Från den första oktober till april ska renarna hållas i hägn och utfodras. Även vanliga år hålls renarna i hägn vintertid, men i år förlängs periden alltså med två månader.

Samebyn får betalt för arbetet och de extra foderkostnaderna och Johanna Finnholm har tagit tjänstledigt från sitt arbete på Pajala kommun och är halvtidsavlönad i projektet.

I vanliga fall brukar samebyn invänta vintern ytterligare för då kommer renarna av sig själva – i år forcerar de processen med att hämta dem med rentransport.

Se renägare Johanna Finnholms hårda arbete med renflytten i videon ovan.

I klippet ser du renskötaren Johanna Finnholm i arbetartagen. Foto: Randi Gitz/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.