Erik Palmqvist (SD) inledde mötet med att tacka Folkets Hus. Foto: SVT

SD-besök i Malmberget – tackade Folkets Hus med applåder

Uppdaterad
Publicerad

Först stoppades de av Folkets Hus, sedan av Sameskolan. Men Sverigedemokraternas besök i Gällivare genomfördes ändå och på ett fullsatt möte tackade man Folkets Hus för den fina publiciteten.

I ett fullsatt Nordan i Malmberget samlades omkring 250 personer på måndagskvällen för att lyssna på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson.

Mötet inleddes av Erik Palmqvist (SD) i Gällivare som tackade Folkets Hus i Gällivare för den fina publicitet som partiet fick när de hindrades från att hålla sitt möte i just Folkets Hus. En inledning som möttes av applåder.

Trots att det varit planerat sedan i december gick Sverigedemokraternas gällivarebesök inte som planerat. Först stoppades partiet av Folkets Hus i Gällivare och sedan av Sameskolan.

– Det är väldigt märkligt måste jag säga. Jag har inte fördjupat mig i vilka skäl man angett för det men det låter väldigt märkligt att en offentlig verksamhet inte bjuder in eller ens låter landets tredje största parti komma. Det är väldigt märkligt, sa Jimmie Åkesson (SD) när SVT Nyheter Norrbotten träffar honom på plats i Malmberget.

– Vi har inte bokat något arbetsplatsbesök. De kontaktade mig och då talande jag tydligt om att de inte var välkomna. Det har med deras politiska agenda att göra. Deras rasistiska och främlingsfientliga synpunkter och åsikter som syns i partiet. Vi vill inte synas eller förknippas med dem överhuvudtaget, sa Annechatrin Brandén, skolchef på Sameskolstyrelsen till SVT.

Förutom mötet under måndagskvällen har partiledaren Jimmie Åkesson även varit på besök i LKAB:s undejordsgruva i Malmberget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD stoppas i Gällivare

Mer i ämnet