Eleven Sarahs klimatångest ifrågasätts av SD-politiker i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Luleå vill stoppa skolelevernas skolkande för att delta i demonstrationer för ett bättre klimat.

– Vad gör skolan för att åtgärda den ogiltiga frånvaron, frågar sig SD:s gruppledare Per Göransson.

Det var en intervju i SVT Nyheter Norrbotten från den 27 september som fick partiets ledande representanter i Luleå att gå i taket. Och det för att skoleleven Sara Häggström helt öppet uttalade att hon sjukskrivit sig för att delta i en demonstration för ett bättre klimat.

”Ogiltig frånvaro”

– Jag  valde naturvetenskap på gymnasiet för att jag hade klimatångest och därför är jag här i stället för i skolan. Klimatet kan inte vänta. Vi måste agera här och nu. Skolan får vänta i stället, sade Sarah Häggström.

Gruppledare Per Göransson har därför ställt frågor till barn-och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S).

  • Vilken värdegrund förmedlar skolans lärare och rektorer i Luleå kommun till eleverna då eleverna säger att de känner klimatångest?
  • Vad gör skolan för att stoppa den ogiltiga frånvaron?

– Eleverna är i skolan för att lära sig mer om klimatfrågan och hur den ska hanteras, inte att känna ångest, oro och skuld. Jag tycker att det handlar om klimathysteri. Det är inte okej att gå ut och strejka för klimatet på fredagar, det är ogiltig frånvaro,  säger Per Göransson.

”Läs på!”

Nämndsordförande Emma Engelmark tycker att han ska läsa på lite mer om klimatfrågan.

– Men alldeles oavsett om man har klimatångest eller inte så accepterar vi inte frånvaro på grund av det. Vi vill att eleverna ska vara i skolan och gå på lektionerna för att ta del av utbildningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.