Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du varför flera ortsbor kämpar för ängsmarken i Jokkmokk – och ser deras färdigheter med lien. Foto: Joakim Nordlund

Se naturvännerna kämpa för att rädda ängen i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års ihärdigt arbete håller naturvänner på att få den gamla ängsmarken i Persbacka utanförJokkmokk till ett reservat. Målet är att bevara markens höga natur- och kulturvärden.

Från 1800-talets mitt och fram till mitten av 1950-talet stod ett nybygge på marken. Före det en så kallad lappvall som samerna nyttjade.

För att nå den lilla ängen får man promenera längs en stig – en vandring som görs en gång per år av en grupp naturvänner som slår ängen med lie.

Natur och kultur på samma ställe

Biologen, läraren och skogsräddaren Mats Karström är en av de drivande krafterna i naturskyddsföreningen i Jokkmokk.

– Det som är så roligt är att vi har natur- och kulturvärdena på samma plats här. Jag brukar säga att naturen är kulturens moder, säger han.

Han menar också att bevarandet av att den här platsen är viktig för hela landet.

– Man valde den här platsen med omsorg. Man skulle ha höet på myrarna, laxfisket i älven och man hade kallkällorna, säger Mats Karström.

När man slår med lie gynnas den biologisk mångfalden eftersom det blir en bättre balans mellan gräs och annan växtlighet.

”Jag har väntat i 33 år”

Efter många års slit ser det ut som att ängen kommer bli ett reservat och därmed skyddat från avverkning.

– Det här är en dag som jag har väntat på i 33 år, säger Mats Karström.

I videon hör du varför flera ortsbor kämpar för marken – och ser deras färdigheter med lien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.