För fyra år sedan omkom Einar Holme, 18, när han blev kvar i planet som kraschade vid Pirttivuopio i Kiruna kommun.

Einar, 18, dog i krasch med segelflyg – pilot frikänns

Uppdaterad
Publicerad

Piloten hann hoppa ur segelflygplanet men 18-årige Einar Holme, som för första gången flög i ett segelflygplan, störtade mot en säker död. Idag kom domen mot piloten.

Det var vid ett flygläger i Pirttivuopio 2015 som 18-årige Einar Holme omkom då han för första gången flög ett segelflygplan. Med i segelflyget fanns också en pilot. Segelflygplanet bröts sönder i luften och piloten räddade sig själv genom att hoppa ut ur planet med fallskärm men Einar Holme dödsstörtade med planet. Efter en lång utredning åtalades piloten för vållande till annans död.

Lång utredningstid

Tre och ett halvt år efter olyckan startade rättegången mot honom. En lång tid att vänta för Einar Holmes föräldrar. Hör dem berätta om hur deras liv förändrats efter olyckan här.

Inte för dåligt väder

Idag kom domen. Piloten frikänns från vållande till annans död och skadeståndsyrkandet ogillas. Tingrätten menar bland annat att piloten inte kan lastas för att Einar Holme inte utfört ett nödutsprång i tid. En annan del i åtalet var om flygningen skedde i för svåra förhållanden. Men inte heller det har enligt tingsrätten gått att bevisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.