För fyra år sedan omkom Einar Holme, 18, när han blev kvar i planet som kraschade vid Pirttivuopio i Kiruna kommun.

Efter olyckan: utbildningen ses över

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckan i Kiruna gör att utbildningsplanen för segelflyg kommer att göras om.

I går kom Haverikommissionens utredning av olyckan med ett segelflygplan i Kiruna där en 18-årig ung man omkom. 18-åringen var elev till piloten och hann inte ut ur planet på de 5-8 sekunder som han hade på sig att lämna planet med fallskärm. Med anledning av olyckan kommer Segelflygförbundet ändra innehållet i utbildningen för segelflygs elever. Bland annat ska det finnas ett moment som försäkrar sig om att eleven kan lämna planet vid nödläge.

– Olyckan har gjort att vi har fått ett ökat säkerhetstänkande bland medlemmarna, säger Pekka Pannula som är ordförande i Kiruna segelflygklubb.

– Vi kommer att följa Haverikommissionens rekommendationer och naturligtvis även Segelflygförbundets. De är våra rättesnören.

Fakta Ändrade utbildningsinsatser

· Införa ett moment i grundutbildningen där eleven får lära sig använda luftbromsen i en situation där kontrollen över segel-flygplanet riskerar förloras. (överfart, brant-grävande sväng, stiger upp i moln etc).

· Se över hur information av nödurstigning för passagerare ska genomföras samt även för elever under grundutbildning, användning av fallskärm etc.

· Se över hur stegtränare utbildas och examineras, och vilka privilegier en stegtränare ska ha.

Källa Haverikommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segelflyg i krasch i Kirunafjällen

Mer i ämnet