Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet riktar Gunnar Selberg (C) stark kritik mot hur Kirunas kommunledning hanterat uppgörelsen med kommundirektören Johan Bergstad. Foto: Hans Sternlund/SVT

Selberg (C) om fallskärmen i Kiruna: ”Passerat gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Selberg (C) är mycket kritisk till hur den nya kommunledningen i Kiruna har hanterat uppgörelsen med den avgående kommundirektören Johan Bergstad.

– Det känns som att det är på politiska grunder och det är skrämmande, säger han.

När Johan Bergstad anställdes av förre kommunalrådet Gunnar Selberg i februari 2022 uppstod turbulens.

Orsaken var ett inlägg på sociala medier där Johan Bergstad hade uttryckt sig kritiskt mot Socialdemokraterna, Miljöpartiet och ”Kommunisterna”.

Något som nuvarande kommunalrådet Mats Taaveniku (S) reagerade starkt på då.

Hintade om direktörsbyte

I en intervju med SVT Norrbotten sa Taaveniku att Bergstads anställning kan komma att omprövas ifall det blir ett maktskifte i kommunen.

De två ska sedan ha haft ett samtal där man ska ha bett varandra om ursäkt och kommit överens om att vända blad.

Efter valet 2022 blev maktskiftet ett faktum och förra veckan skrevs en uppgörelse där Johan Bergstad får avsluta sin tjänst. Orsaken som anges är att han inte är rätt man att genomföra den organisationsförändring som väntar.

”Har definitivt fått sparken”

Nu ger Gunnar Selberg uttryck för sina misstankar om att Johan Bergstad får gå på grund av politiska orsaker.

– Han har en bakgrund som militär och moderat politiker och det känns som att det är det som är anledningen. Han har definitivt fått sparken, säger han.

Slår ifrån sig kritiken

Mats Taaveniku tillbakavisar detta.

– Lika lite som jag hoppas att tillsättningen var politisk så är det lika lite politik nu. Det finns ingen konflikt och det handlar inte om Johans personliga egenskaper. Det handlar om hans brist på erfarenhet av att leda politiskt styrda organisationer och kommunal verksamhet.

I klippet utvecklar Selberg hur han ser på uppgörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.