Anette Asplund, KD:s distriktsordförande i Norrbotten. Foto: SVT

Ser mörkt ut för KD i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Norrbotten kan tappa närmare hälften av sina röster det här riksdagsvalet, enligt ny opinionsundersökning.

Anette Asplund, KD:s distriktsordförande i Norrbotten, om rösttappet:

– Det är väldigt tråkigt, jag hade velat se bättre siffror. Men jag kan förstå att vi finns ju inte representerade i sex av 14 kommuner i Norrbotten så det kan ha betydelse. Men där vi finns har vi fått igenom väldigt mycket förslag – men vi har inte alltid fått credd för det vi gjort, ofta är det något större parti som tagit åt sig äran.

Val 2018 – #dinröst

Vad mer kan det finnas för anledning till att så många norrbottningar vänder KD ryggen?

– Det handlar om sjukvården, det är en stor fråga i Norrbotten och eftersom vi inte finns med i regionfullmäktige så har vi inte kunnat vara med i debatten om sjukvårdsfrågorna. Och folk är ju intresserade vart de olika partierna står och där får de nästan aldrig veta var vi står eftersom vi inte på något sätt kommer ut med våra förslag.

”Skrota landstinget”

Förra valet 2014 fick Kristdemokraterna 3 procent av rösterna i Norrbotten i riksdagsvalet.

I år ser det betydligt sämre ut enligt den opinionsundersökning Novus utfört på uppdrag av SVT, P4 Norrbotten, Norrbottens Media och Piteå-tidningen.

Väljarbarometern visar att bara 1,8 procent av norrbottningarna skulle rösta på KD i riksdagsvalet 2018. Men Anette Asplund säger att det finns en plan för att vända trenden.

– Ja, jag tror vi kommer dra igång och spurta här på slutet. Vi vet att många tycker som vi, men vi måste också få det förtroendet att de också sätter sin röst på oss. Och där skulle jag vilja se att vi nu kan presentera våra förslag om att exempelvis skrota landstinget och skapa bättre anställningsavtal för sjuksköterskor, säger Asplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet