På kort tid dog flera brukare på ett äldreboende i Kiruna. Foto: Gorm Kallestad/TT

Sex dog på äldreboende i Kiruna – fyra konstaterades ha covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Inom loppet av tretton dagar avled sex brukare på ett äldreboende i Kiruna. Av dem hade fyra konstaterad covid-19, enligt en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Den första brukaren började visa symtom den fjärde april i och några dagar senare togs covidprover på ytterligare sju brukare och den elfte april visade det sig att fem brukare var konstaterat smittade.

Personalen insjuknade

Under samma period som brukare smittades insjuknade också en stor del av personalstyrkan. Tio av femton anställda visade symptom och stannade hemma.

Försiktighetsåtgärder vidtogs och bland annat glesades möbler ut innan alla isolerades på sina rum, men det framkommer också i utredningen att skyddsutrustning har inte alltid använts och handskar inte bytts ut.

Både sjuksköterskor, baspersonal och enhetschef för boendet uppger att det funnits tillgång till skyddsutrustning hela tiden.

Brister

Enligt kommunens socialt ansvariga samordnare går det inte att med säkerhet säga hur smittan kom in på boendet eller hur den spreds så snabbt.

”Men det man kan konstatera är att det brister stort i introduktionen för ny personal.”

Kommunens samordnare bedömer att med de åtgärder som vidtagits  samt en tydligare ansvarsfördelning så är risken för en liknande händelse minimerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet