”Självständighet – en ickefråga”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 8 000 personer har röstat i vår webbfråga om Norrland ska bli självständigt. Tidigare berättade vi om Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö som gått in och röstat ja på den frågeställningen. Men bland länets socialdemokratiska kommuntoppar är han rätt ensam om den åsikten.

Vattenfall vd och Jokkmokks kommunalråd är nu överens om att starta ett gemensamt utvecklingsarbete med fokus på att utveckla kommunen.

– Harry kommer ju från gruvnäringen, det kan ha någonting med det att göra. Att anamma kampen liksom, säger Inge Andersson (S) kommunalråd i Boden.

Är det för lite kamp i er andra kommunalråd då?

– Det handlar inte bara om kamp, det handlar om att analysera, värdera och inte bara kräva en massa saker, säger Inge Andersson.

De socialdemokratiska partitopparna i länet ställer sig inte bakom iden om en folkomröstning för ett självständigt Norrland. Vid en rundringning fick vi bland annat veta att Lotta Åman i Arvidsjaur tycker att frågan liknar den om en storregion som hon är emot. Ellinor Söderlund i Kalix säger att hon inte ser någon anledning att bryta sig loss och Peter Waara i Haparanda tycker att frågan är töntig. Inge Andersson i Boden tycker att det är en ickefråga.

– Jag har förståelse för att folk känner sig frustrerade med regionalpolitiken ibland, till exempel vad gäller Vattenfall i Jokkmokk och tänker att det vore bättre om vi var självständiga. Men självständiga från vad? Det var lättare på Gunnar Strängs** tid. Då kunde man bestämma att placera ut verksamheter i landet. Nu befinner vi oss i en global ekonomi där det här med nationell regionalpolitik är betydligt svårare.

– Norrbotten och Norrlands problem är inte att vi inte är självständiga utan att vi är för få människor, säger Inge Andersson.

**Gunnar Sträng var socialdemokratisk finansminister från 1955 till 1976.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

norrlandsdebatten

Mer i ämnet