Region Norrbotten slipper böter för bland annat vårdplatsbrist. Foto: Bertil Ericson/TT

Sjukvården i Norrbotten slipper böter på 10 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten kan räkna bort viteskravet på tio miljoner kronor – Förvaltningsrätten avslår nu ansökan från Inspektionen för vård och omsorg.

Ett av vitesmålen har handlat om att regionen ska betala 10 miljoner kronor på grund av vårdplatsbristen på Sunderby sjukhus.

Det andra vitesmålen har avsett Arbetsmiljöverkets ansökan om att regionen ska betala 500 000 kronor i vite för bristande arbetsmiljö på akutmottagningen i Sunderbyn.

Vårdkrisen i Norrbotten

Rättens motivering

Förvaltningsrätten anser inte att regionen ska betala vite i något av målen. Av motiveringen framgår att vitesföreläggandena bedöms vara för otydligt utformade för att kunna ligga till grund för utdömande av vite.

– Vi är nöjda med beskedet. Förvaltningsrätten har kommit fram till samma slutsats som vi själva gjorde när vi överklagade, säger regiondirektör Ulrika Sundquist i ett pressmeddelande.

Båda vitesmålen inkom under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet