• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Region Norrbotten köpte in drygt 300 armstöd till toaletter som inte får användas på grund av brister. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Sjukvården köpte 300 toalettstöd med farliga brister

Region Norrbotten köpte in 300 toalettstöd till sina patienter. Men efter en olycka har sjukvården slutat använda stöden eftersom de inte håller säkerhetskraven.

Bristerna upptäcktes när en patient vid ett toalettbesök sträckte sig för att nå toalettrullen. Toalettens armstöd brakade samman och patienten föll handlöst till golvet. Patienten klarade sig undan med blåmärken men hade i värsta fall kunnat dö eller få en allvarligt försämrad hälsa, enligt sjukvårdens anmälan.

Ligger på förråd

De över 300 armstöden till toaletterna ska ha tagits ur bruk redan 2015 på grund av den dåliga prestandan. Läkemedelsverket har fått in anmälan först den 22 september i år och än ligger armstöden på ett förråd hos Region Norrbotten.

”Produkten är ej skickad men finns på anmodan att retunera”, skriver sjukvårdens anmälare i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer