Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du skakande vittnesmål från BUP i Luleå och enhetschefen Lars Löfgren om hur de hanterar situationen. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Skakande vittnesmål från BUP i Luleå – två allvarliga suicidförsök på tio minuter

Publicerad
Val 2022Valkompass

Efter en svår helg med överbeläggningar och tre självmordsförsök, två på bara tio minuter, på Barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen på Sunderby sjukhus skrev personalen brev till Arbetsmiljöverket. De vittnar bland annat om barn som sover på madrasser i samtalsrummet på grund av situationen.

Under en längre tid hade arbetsmiljön försämrats och konflikter uppstått och förvärrats på arbetsplatsen. I november i fjol gjorde skyddsombuden på Barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen 45 på Sunderby sjukhus en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljön och konflikterna på arbetsplatsen hade lett till att läkare och två tredjedelar av den övriga personalen sade upp sig.

Vittnade om svår arbetsmiljö

I januari i år var personalbristen svår efter alla uppsägningar. Efter en helg med överbeläggningar vittnade personalen om den svåra arbetssituationen i ett brev till Arbetsmiljöverket.

Nu ligger ett hot om vite mot arbetsgivaren regionen. Senast den första juni vill Arbetsmiljöverket ha ett svar på hur arbetsmiljön förbättrats på avdelningen.

Hör citat ur brevet i klippet ovan , samt chefens svar på hur man hanterar situationen.

Chatta om dina erfarenheter inom vården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Norrbotten

Mer i ämnet