Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Fredrik Björkenwall, tf presschef på LKAB, om hur gruvbolaget tänker kring sin stora personalrestaurang och de skärpta reglerna på restauranger. Foto: Thommy Johansson/SVT

Så har gruvrestaurangen ändrat sina rutiner efter coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

En av Kirunas största restauranger Magnetiten på LKAB:s industriområde har, precis som många andra restauranger, vidtagit åtgärder efter Folkhälsomyndighetens skärpta regler.

Redan när man kommer in genom entrén till restaurangen, som är LKAB:s personalmatsal, ovan jord i Kiruna, med 500 gäster varje dag möts man av en skylt som uppmanar matgästerna att tvätta händerna.

Rekommendationen: Sprid ut er

Därefter finns det fortsatt information att man ska hålla avstånd vid kön till matdisken och rekommendationen är att sprida ut sig i matsalen, för att göra risken så liten som möjligt för spridningen av covid-19. I klippet ovan kan du höra mer om hur LKAB har tänkt när de följt Folkhälsomyndighetens skärpta regler för att försöka bromsa takten av covid-19.

Flera restauranger ändrar sin service

Det är fler restauranger i Kiruna som har ändrat sina rutiner efter att Folkhälsomyndigheten gick ut med information om de skärpta reglerna i restaurangmiljöerna för att minska risken för smittspridning.

Åtgärder som att maten endast serveras vid borden och möjlighet att beställa matlådor för hämtning och utkörning är några exempel som har införts för att fortsatt kunna hålla igång verksamheten under rådande förhållanden, säger ägare till restauranger i Kiruna som vi har pratat med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet