Skärpta regler för tandpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården har stora problem med patienter som uteblir från sina bokade tider – men nu införs skärpta regler. ”Tiderna är värdefulla”, säger divisionschefen Tomas Josefsson.

Från och med måndag den 15 januari införs en enhetstaxa för både barn och vuxna. Avgiften för uteblivande och sena avbokningar kommer att ligga på 400 kronor.

Tidigare var avgiften för en utebliven tandvårdstid olika för vuxna och barn. En del kliniker hanterade även debiteringen lite varierande beroende på situationen. Men nu ska tandvården debitera alla oavsett skäl som orsakat att man missat att avboka.

– Om man är rädd om sin plånbok och vill undvika onödiga kostnader ska man alltid komma ihåg att boka av sin tandvårdstid om man får förhinder. Avbokningen ska göras minst två timmar innan stängningsdags dagen innan det bokade besöket, säger Tomas Josefsson, divisionschef för Folktandvården i Norrbotten.

Fler skulle kunna erbjudas tid

Tiderna i tandvårdsstolen är dyrbara. Alla uteblivanden eller sena återbud innebär ett administrativt och praktiskt merarbete för personalen. Om alla som får förhinder skulle boka av en tid hade tandvården kunnat erbjuda tandvård till 5.000 patienter som väntar på en tid, enligt Region Norrbotten.

– Vi gör detta för att det är svårt att komma in i tandvården och då blir tiderna ännu mer värdefulla, säger Josefsson och fortsätter:

– Vi hoppas att våra patienter ska respektera rutinerna. Vi vill helst inte behöva debitera för uteblivna besök utan vi vill träffa patienterna på de tider de bokat.

Beslutet om den nya taxan togs av Regionfullmäktige i slutet av förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet