Skattehöjning sista utvägen

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix är en av glesbygdskommunerna där en regeringsrapport målar en dyster framtidsbild.

Att få kommunens verksamhet att gå ihop med en skattehöjning menar kommunalrådet är en sista utväg.

– Redan idag har vi en hög kommunalskatt på 22, 80. Om vi höjer skatten ännu mer riskerar befolkningen att minska och det blir en ond cirkel, säger kommunalrådet Mikael Larsson (V) kommunalråd i Överkalix.

Framtiden för små kommuner

Befolkningstappet har bromsats i alla fall tillfälligt tack vare asylsökande i kommunen. Idag har Överkalix 400 nyanlända. Det motsvarar 13 procent av befolkningen.

I Överkalix minskar både antalet unga och gamla. För några år sedan var Överkalix den kommunen där det föddes minst barn i hela Sverige.

Kommunalrådet ser effektivisering som lösning på problem inom skola, barn- och äldreomsorg.

– I framtiden kanske vi inte kan ha alla årskurser i skolan utan vi kommer att ha 1-3:or, 3-6:or och 6-9:or där eleverna delar på lärare, säger han.

– Samma sak gäller äldreboenden. När antalet äldre blir färre kan vi inte ha flera olika enheter, slår kommunalrådet fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för små kommuner

Mer i ämnet