Sjukdomen var så pass allvarlig att Jennie Öberg fick hjälp av syrgas på sjukhuset. Foto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold

Skidstjärnan insjuknade i corona – svimmade vid kylskåpet

Uppdaterad
Publicerad

Jennie Öberg smittades av coronaviruset och sjukdomen blev så pass allvarlig att hon fick läggas in på sjukhus med syrgashjälp.

För cirka en månad sedan började skidlandslagsåkaren Jennie Öberg från Kalix att må dåligt. En vecka med feber och hosta följde och tankarna om coronaviruset och covid-19 fanns där redan då.

Vilket Radiosporten var först att berätta.

Coronaviruset i Norrbotten

– Men det var inget som jag lade större vikt vid eftersom det bara är de som är inlagda på sjukhus som testas.

Efter ungefär en vecka började hon bättra sig och lyckades till och med genomföra några träningspass.

Blev sjuk på nytt

Men bara någon vecka efter den första sjukdomsperioden blev hon sämre igen, och denna gång rejält. Åtta dagar med konstant feber över 40 grader, som varken ibuprofen eller paracetamol kunde rå på. Hon hade svårt att äta, och det lilla hon lyckades dricka svettades hon ut lika snabbt.

– När det kändes som att jag behövde spy, fanns det inget att spy upp.

Svimmade i hemmet

Efter ett tag, när febern börjat avta blev andningen istället allt tyngre, och att bara ta sig till kylskåpet var nu ett svårt uppdrag. Så pass svårt att den vältränade atleten en gång svimmade.

Jennie Öberg fördes till sjukhus, där det enligt henne gick väldigt snabbt att tillfriskna. Testerna visade på en dubbelsidig lunginflammation orsakad av coronaviruset. Men beskedet att hon drabbats av covid-19 var inte skrämmande utan snarare lugnande, berättar hon.

– Det kändes skönt att det var covid-19 och inte en vanlig febersjukdom. För då hade risken varit att drabbas av den också, utöver alla symptom jag redan hade.

Frisk i mer än en vecka

Nu har hon varit hemma i mer än en vecka, och upplevelsen har förändrat hennes syn på sjukdomen.

– Om det kan bli så här allvarligt för mig, som är hyfsat ung och vältränad, förstår man hur farligt det är för de som tillhör riskgrupperna, men potentiellt också för de som är yngre.

Längtar till spåren

Läkarna har rekommenderat Jennie Öberg att avvakta med träningen i en månad, så för tillfället får två promenader om dagen räcka. Men det finns något hon hellre hade sysselsatt sig med.

– Det är klart att man är sugen på att dra ut och åka skidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet