Länsstyrelsen söker en lösning för att folk ska kunna uträtta sina behov på väg uppför Kebnekaise utan att det lämnas kvar. Foto: TT

Skitigt på Kebnekaise – vill att turister tar med sitt eget bajs

Uppdaterad
Publicerad

Turister som besöker Kebnekaises sydtopp och under vandringen uträttar sina behov uppmanas att städa upp efter sig, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Natur (TT)

Antalet vandrare har ökat – förra året var det fler än 14 000 – och därmed också mängden exkrementer och toapapper längs med den nio kilometer långa leden upp.

– Om man behöver uträtta sina behov i terrängen så blir det ju en olägenhet och upplevs som väldigt otrevligt, säger länsstyrelsens naturförvaltningschef Erik Graneroth till radion.

”Finns ju hundbajspåsar”

Han uppger att det kommit in en del klagomål. Antalet besökare vid Sveriges högsta fjälltopp väntas också fortsätta öka.

Till nästa år överväger myndigheterna att placera ut toaletter längs med leden, om det är möjligt. Till dess vill man att alla tar ansvar för att inte lämna spår efter sig.

– Det finns ju hundbajspåsar till exempel, säger Erik Graneroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.