Tjuvjägare sköt och styckade en ren på Ståkke samebys marker i Arjeplogs kommun. Bilden visar rester av den skjutna renen som hittades av en älgjägare. Foto: Ståkke sameby

Skjuten ren hittad på Ståkke samebys marker

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan ska minst en ren har skjutits med hagelgevär på Ståkke samebys marker i Arjeplogs kommun. Från renen hade också köttbitar skurits ur.

Det är Sameradion som rapporterar om händelsen

Kjell Larsson är ordförande i Ståkke sameby och han säger att han blev förvånad när renen hittades, men att det sedan övergick till bitterhet.

– Klart det inte  känns roligt. Att man tar något från någon renägare och att man inte tar hela renen, utan bara vissa delar. Det är klart att det märks för en del renägare, fast det nu bara hittills är en ren som är hittad, säger Kjell Larsson, ordförande i Ståkke sameby till Sameradion.

Hittades av älgjägare

Renen hittades av en älgjägare efter en skogsväg på samebyns marker. Den låg en bit från en väg och när samebys medlemmar undersökte renen så hittades det kulhål av hagel på renskinnet.

Det är inte första gången samebyn utsätts för skjutna renar. För fyra år sedan hittade en fågeljägare fyra skjutna renar. Renarna saknade då inte några köttdelar, som den här renen gjorde. Samebyn har polisanmält händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.