Flera skogsbränder rasade i Norrbotten under söndagen. Foto: SVT

Skogsbrand på Bergön

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand bröt ut på Bergön i Kalix skärgård på söndag förmiddag. Men det brann också bland annat i övre Soppero och i Nattavaara.

Efter larmet som kom in vid tiotiden skickades brandflyget upp och då konstaterades att det brann rejält på södra delen av Bergön.

– Då såg vi att det handlar om en yta som är minst 30 till 40 meter som brinner, säger det inre befälet Björn Karlström.

”Vi har ringat in den”

Räddningstjänsten från Kalix tog sig dit med båt och var på plats vid 12.15-tiden.

– Vi har kopplat upp oss mot vattnet och börjat bekämpa branden, mer kan jag inte säga just nu, säger Björn Karlström.

Och skogsbranden hann bli drygt tre gånger så stor innan faran var över vid 16-tiden.

– Den skogsbranden har vi nu kontroll över. Vi har ringat in den och håller på att släcka, säger han.

Helikopterunderstöd

Under söndagen har flera skogsbränder rasat i Norrbotten. En skogsbrand i övre Soppero är släckt, men en annan i Nattavaara har räddningstjänsten ännu inte kontroll över.

– Det är fortfarande spridning och det brinner på ett två hektar stort område.  Gällivare räddningstjänst och Nattavara räddningsvärn är på plats och jag har gjort en begäran om helikopterunderstöd, säger Björn Karlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.