Vid Laxtjärnen i Arvidsjaur pågår en omfattande brand. Bakom berget Akkanålke syns röken från skogsbranden. Foto: Gunnar Remer

Två större skogsbränder i Arvidsjaur

Publicerad

Vid Laxtjärnen utanför Arvidsjaur pågår en skogsbrand som sprider sig väldigt fort i den torra urskogen.
– Som vinden ligger nu är två hus i närheten hotade om de inte får stopp på branden, säger Gunnar Remer som bor i det område där skogsbranden tagit fart.

Under onsdagsförmiddagen kom larmet om skogsbrand i naturreservatet. Kraftiga vindar har gjort att branden spridit sig snabbt.

– Det är extremt torrt i området och svår terräng. Jag kan i nuläget inte säga hur omfattande branden är men det är inte under kontroll, säger räddningsledaren, Ulf Lundström, som är på väg till platsen.

Helikopterhjälp

Flera brandmän arbetar med att försök få kontroll på elden.

– Det är väldigt svårt att få tag i en helikopter eftersom det brinner över allt, men vi har fått besked om att en helikopter ska anlända klockan arton ikväll, säger Ulf Lundström.

En till brand

Vid 21-tiden på onsdagskvällen säger Ulf Lundström så här om läget:

– Branden är på 30 hektar. Vi har fått hjälp av en helikopter och just nu ser det försiktigt bättre ut. Ingen kommer behöva evakueras.

Han konstaterar att situationen i Arvidsjaur är mycket tuff, för det rasar även en skogsbrand  i Reivo.

– Det är också en större brand där vi inte har en klar lägesbild ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet