Foto: Anders Öhlund/SVT/Marie Karlsson

Skogsupproret vill stoppa avverkningen i Pajala: ”Flera rödlistade och fridlysta arter”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsupproret, en sammanslutning av samiska och icke-samiska aktivister, kräver nu att staten stoppar Sveaskogs planer på avverkning i Juoksuvaara, Pajala kommun.

Under onsdagen lämnade man över ett protestbrev till Skogsstyrelsen samt Länsstyrelsen i Norrbotten och kräver ett ingripande.

Marie Karlsson är inventerare åt Skogsupproret och hon har gått igenom området i Juoksuvaara som Sveaskog nu vill avverka.

– Här finns skog som aldrig varit kalavverkad. På vissa ställen har skogen upp till 200 år gamla träd. Här finns flera rödlistade och fridlysta arter, säger Marie Karlsson.

Skogsupproret är mycket kritiska och skriver att Sveaskog bidrar till att splittra en redan ansatt land- och skogsbygd i norr. De menar att agerandet göder förtryck och känsla av utanförskap när de river upp de sista naturskogarna i norr.

Vill att skogen demokratiseras

Man kräver också att Sápmi ska avkoloniseras och att skogen i norr ska demokratiseras. Sveaskog vill inte bli intervjuad men säger att man har en annan syn på skogen i Juoksuvaara än Skogsupproret – och att man försöker ta all hänsyn man kan för att bevara värdefull skog.

– Vi har inga indikationer på att de skogar som nämns har den karaktären. Mycket av den sortens skog på Sveaskogs marker är redan avsatta och vi tittar vidare på potentiella kontinuitetsskogar för att se vilken typ av skog det är, säger Sveaskogs skogspolitiska chef Olof Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.