Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Martinsson, skolchef i Gällivare, berätta om hur svårt det är att få tag i NO-lärare. Även obehöriga. Foto: Hans Sternlund/SVT

Skolchefen i Gällivare: ”Till och med svårt att få tag på obehörig personal”

Uppdaterad
Publicerad

Läget i grundskolan är bättre än förra hösten och bättre än i grannkommunerna. Men problemet att hitta NO-lärare till högstadiet gör att man tvingas ställa in lektioner.

– Vi är angelägna om en snabb lösning, säger skolchefen Eva Martinsson.

Enligt Eva Martinsson har Gällivare kommun klarat sig relativt bra i den allmänna lärarbrist som råder i Sverige. På Sjöparksskolan är 58 av 60 lärare på plats, men det är den sista lilla, men ack så viktiga pusselbiten som saknas.

Det handlar om 1,4 tjänster i matematik och NO som hittills har visat sig omöjlig att rekrytera till.

Lärarkrisen i Norrbotten

Förlorar i konkurrensen

Tjänsten har varit utannonserad upprepade gånger och försöken att tillsätta den genom hyrföretag har också misslyckats.

Här konkurrerar Gällivare med övriga Sverige om utexaminerade lärare.

– Vi märker ju av konkurrensen, men det vi också drar med här är den låga arbetslösheten som gör att vi till och med har svårt att hitta obehörig personal, säger Eva Martinsson.

Läsa i kapp

Nu gäller det att hitta en snabb lösning för de elever som har missat många lektioner i matematik och alla lektioner i naturorienterade ämnen. Hon är trots allt optimistisk till att det ska gå att hämta i kapp.

– Förra hösten hade vi en värre situation då vi saknade betydligt fler lärare inför terminsstarten. Det lyckades vi i stort sett ta igen förra läsåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet