Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du föräldern Carolina Holmbom som är orolig över alla inställda lektioner på Sjöparksskolan i Gällivare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Inga NO-lektioner på en månad i Gällivareskola: ”Eleverna driver runt på stan”

Uppdaterad
Publicerad

Några klasser på Sjöparksskolan i Gällivare har fortfarande inte haft en enda NO-lektion det här läsåret. Bristen på lärare gör att de får håltimme i stället och har en hel månads lektioner att hämta i kapp i ämnet.

Föräldern Carolina Holmbom är oroad över läget för hennes son och hans klasskompisar i årskurs 7 på högstadieskolan.

När hon öppnar schemat för klassen märker hon att de ibland inte har lektioner inplanerade eftersom det saknas både ordinarie lärare och vikarier.

Lärarkrisen i Norrbotten

– Man får meddelanden om inställda lektioner både en och två gånger på en dag. Det innebär att de sticker ut på stan och driver runt, säger hon.

”Går till gruvan och tjänar jättemycket”

Hon vill sätta in lärarbristen i ett större sammanhang där hon anser att konkurrensen från gruva och industri tenderar att dränera andra branscher på personal.

– Alla samhällsfunktioner blir lidande i det här samhället. Det är ju brist inom vård, omsorg skola, restaurang. Ingen vill ju jobba i de här verksamheterna när man kan gå till gruvan och tjäna jättemycket pengar, säger hon.

Ni hör henne i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet