Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har stormat kring skolmetoden i Kalix – i klippet får du en sammanfattning av alla turer. Foto: Skärmdump

Skolchefen i Kalix deltog på Skolkonsulternas releasefest – Timbro tog hela notan

Uppdaterad
Publicerad

Den 22 augusti landar den första anmälningen hos Skolinspektionen. ”Elever hålls fast med våld” är beskrivningen av den nya skolmetoden i Kalix. En vecka senare åker skolchefen till Stockholm för att berätta om metodens positiva effekter i Kalix. Och resan bekostas av tankesmedjan Timbro.

I april direktupphandlar skolchefen Charlotte Sundkvist Skolkonsulterna AB. Notan för kommunen landar på 850 000 kronor plus moms.

En kommun får direktupphandla en tjänst eller vara till ett värde av 700 000 kronor. Skolkonsulterna kostade 850 000 kronor men genom att dela upp kostnaden i två delar (en för föreläsningar och en för konsultuppdraget) undvek kommunen kravet om att ta in andra anbud och kunde istället direkt anlita Skolkonsulterna AB för uppdraget.

Ifrågasatt metod

Konsulternas uppdrag är att öka studieron och tryggheten i klassrummet. Det görs genom en metod som Skolkonsulterna själva utarbetat. Metoden förespråkar så kallade ”schyssta konsekvenser” men strax efter införandet börjar metoderna ifrågasättas.

SVT har tagit del av mejl till och från skolchefen under den aktuella tiden. Den 30 augusti mejlar en av rektorerna i kommunen till skolchefen. Problemet att det ”sprids rykten, framförallt negativa” lyfts och diskussionen går vidare med hur de ska råda bot på den negativa bilden som håller på att målas upp av skolan i Kalix.

Timbro betalade resan

När den mejlkonversationen äger rum befinner sig skolchefen i Stockholm. Skolkonsulterna har skrivit en bok om metoden och den lanseras med hjälp av Kalix skolchef. Timbro betalar resan.

– När hon låter sig bjudas på en resa så uppstår omedelbart misstanken om att hon har tagit ställning, att hon är köpt av det här företaget rent av, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Skolchefen Charlotte Sundqvist vill inte ställa upp på en intervju med SVT för att kommentera resan.

I klippet ser du en sammanfattning av turerna kring skolan i Kalix.

Tankesmedjan Timbro

En marknadsliberal tankesmedja och opinionsbildare i frågor som marknadsekonomi och fri företagsamhet.

Finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv som i sin tur finansieras av Svenskt Näringsliv. Bildades 1978 som en reaktion mot vad man ansåg vara en vänsterradikal samhällsdebatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.