Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolchefen: ”Vi kan inte ha en utbildning om vi inte har folk”

Oklart när barnen kan återvända till skolan i Kiruna: ”Kan inte utbilda om vi inte har folk”

Publicerad

Skolledningen i Kiruna jobbar nu intensivt för att över 200 drabbade skolbarn ska kunna återuppta sin skolgång i Kiruna.

– Det ska inte ta månader och helst inte veckor heller, säger skolchefen.

Efter att ett skyddsstopp infördes på Nya Raketskolan under morgonen har 230 mellanstadieelever ingen skola att gå till.

– Det är skolplikt, det vet vi. Vi försöker jobba med det här skyndsamt, säger Victoria Björklund, skolchef i Kiruna kommun.

Vad är skyndsamt?

– Det kan jag inte svara på , men det är inte månader och det är helst inte veckor heller. Men skyddsstoppet gäller tills vi har en handlingsplan klar, säger den uppenbart pressade skolchefen.

2 av 17 lärare behöriga

Skyddsstoppet kommer efter en lång tid av underbemanning och svårigheter att få tag på personal. Redan innan skyddsstoppet hade hela mellanstadiet bara två behöriga lärare, resterande 17 anställda var obehöriga.

– Det är klart att vi försöker få in behöriga lärare. Men lyckas vi inte med det måste vi ha människor här för annars kan vi inte tillgodose skolplikten överhuvudtaget, men det är klart att det har betydelse för kvaliteten.

Den handlingsplan skolledningen nu försöker arbeta fram kommer också att innehålla en plan för hur de drabbade eleverna ska kunna ta igen förlorad undervisningstid. Ett exempel på det skulle kunna handla om lovskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet