Foto: SVT

Skolfrågan spräcker samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Efter två mandatperioder med gemensam politik spricker miljöpartiets och socialdemokraternas samarbete i Luleå kommun.

Idag presenterade Luleå kommun sin budget men för första gången på många år står inte miljöpartiet bakom den. Det är folkomröstningen om den nya skolstrukturen som spräcker samarbetet.

Miljöpartiet har sagt att de vill att det ska bli en folkomröstning medan socialdemokraterna inte vill det. När nu budgeten skulle presenteras sökte miljöpartets gruppledare Jan Nyberg socialdemokraterna igår för att se vad de säger ifrågan. Han fick svar först på beredningsmötet idag.

S-BUDGET LULEÅ

”Jag är besviken”

– Jag är besviken att Yvonne Stålnacke inte hört av sig. Socialdemokraterna har varit väldigt otydliga i frågan. De har ju sagt att de vill säga upp samarbetsavtalet men än har vi inte sett något konkret men budgeten ingick ju där och är den viktigaste frågan, säger Jan Nyberg.

– Det är ju tråkigt. Vi har samarbetat under två mandatperioder och det har ju varit bra.

– I den här budgeten kommer luleborna märka att det satsas betydligt mindre på utbyggnaden av kollektivtrafiken än vad som gjorts de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-BUDGET LULEÅ

Mer i ämnet