Nu får eleverna komma tillbaka till sina egna klassrum. Hör hur de tänker kring sin ny-gamla miljö, och hur Luleå kommun jobbar för att minska risken för smittspridning av covid-19. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Efter månader på distans – elever tillbaka i skolan: ”Känns lite osäkert”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det skolstart för många elever runt om i landet. Efter drygt ett år med olika former av fjärr-och distansundervisning ska gymnasieeleverna i Luleå nu sitta vid skolbänken igen.

En av dem som ska återgå till det normala är gymnasieeleven Tyra Gyllemalm. Hon gläder sig åt att få komma tillbaka och träffa kompisar och lärare, men är lite nervös kring den pågående pandemin.

– Det känns fortfarande lite osäkert eftersom smittspridningen är igång, säger hon.

Inget val kring distansundervisning

Från den tioende augusti finns det inte längre möjlighet för en skolhuvudman att själv besluta om distans- och fjärrundervisning. Därför måste eleverna nu bege sig tillbaka till klassrummen.

– Vi får endast bedriva fjärrundervisning om Folkhälsomyndigheten eller smittskyddsläkare säger åt oss att nu är det inte läge för det, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå.

I videon ovan hör du eleverna Tyra och Felicia om skolstarten – och hur skolorna tänkt till för att minska risken för smittspridning av covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.