Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden är från polisens rekonstruktion kring händelsen när en man sköt sin granne med ett hagelgevär. Foto: Polisen

Polisens rekonstruktion när man sköt granne med hagelgevär på Hertsön

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas nu för att skjutit sin granne till döds med ett hagelgevär på Hertsön i Luleå. Mannen har visat under en rekonstruktion hur allt gått till och hans egen övervakningskamera fångade förberedelserna.

Det var luciadagen den 13 december som polisen larmades till en lägenhet på Hertsön i Luleå om ett grovt brott. Mannen hade skjutit sin granne till döds i trapphuset och pratar sedan själv med SOS-alarm.

–Jag hoppas bara han klara sig, det, det var bara ett hagelskott så. Det var mer som en varning, säger mannen till polisen i larmsamtalet.

Dödsskjutning på Hertsön i Luleå

Film från lägenheten

Under torsdagen väckte åklagaren åtal för mord och bland bevisningen som kommer att tas upp under rättegången finns film från gärningsmannens lägenhet. Filmen ska visa mannens förberedelser, vilket du hör mer om i klippet ovan.

Det har även gjorts en rekonstruktion i lägenhetshuset där mannen gett sin bild av vad som hänt. Från den kommer åklagaren att visa fotografier.

Kände sig övervakad

Den nu åtalade mannen kommer under förhandlingen att erkänna brott men förnekar mord. Han menar att tanken inte var att skjuta grannen i bröstet utan att det var en varning.

Bakgrunden är att mannen i 30-årsåldern känt sig övervakad, vilket åklagaren menar att de undersökt men inte hittat något som tyder på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Hertsön i Luleå

Mer i ämnet