Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Foto: Per Sjöberg/ Sameradion & SVT Sápmi

Skoterförbuden vållar debatt – igen

Publicerad

Kiruna kommun anser att de nya tillfälliga skoterförbuden blir en för stor inskränkning för Kirunabornas möjligheter till friluftsliv och besöksnäringens verksamhet i området. Kommunen kritiserar också länsstyrelsens handläggning.

Diskussioner och meningsmotsättningar kring tillfälliga skoterförbud har blivit ett lika säkert vårtecken som takdropp och skarsnö längst i norr.

Den här säsongen är inget undantag. Och en omständighet är att länsstyrelserna har tagit över handläggningen av i fjällkommunerna. I vintras upptäcktes brister i terrängkörningsregelverket som gjorde de kommunala besluten olagliga.

”Utestänger många”

Nu har länsstyrelsen i Norrbotten beslutat om tre större förbudsområden som ska freda renskötseln och diskussionen är igång, såväl på social medier som i officiella skriftväxlingar

Kiruna kommun anser i sitt remissvar att områdena är för långvariga, för stora och innehåller för få färdstråk.

– Det utestänger väldigt många från fjällvärlden. När vi tidigare år, tillsammans med samebyarna, tittat på deras ansökningar så har vi försökt lägga in fler färdstråk om det ska vara så här stora områden under så här lång tid. I det här fallet är det snarare tvärtom, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Skulle områdena sett annorlunda ut om ni hade fått handlägga det?

– Det vet jag inte eftersom vi inte har gjort det. Men vi hade definitivt försökt få in fler färdstråk så att man tar sig till vissa av sjöar som är väldigt populära för fiske.  Jag tycker att man också måste titta på allmänhetens intressen.

Unikt år för rennäringen

Enligt länsstyrelsen i Norrbotten vädersituationen i år exceptionell för rennäringen,

– Det innebär att vissa områden som normalt är öppna för skotertrafik nu måste regleras, bland annat området kring Riksgränsen och Abisko. I området rör sig för närvarande en mycket stor mängd renar eftersom snömängden här är mindre och betet bättre. Renarnas betesplatser är normalt på andra platser så här års, säger Josefine Strand, handläggare på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer