Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att man vidtagit flera förebyggande åtgärder fortsätter folk att köra in på avlysta militära områden, säger Erik Viklander, Bodens skoterförening. Foto: Joakim Nordlund

Skoterförare duckade kulsprutseld i Boden – nu ställer förening krav

Publicerad

I lördags var en skoterförare nära att träffas av skarp kulsprutseld när denne körde in på avlyst militärt område i Boden. Problemet att obehöriga vistas i sådana miljöer är ett återkommande problem och nu vill Bodens skoterförening att få folk ska respektera förbuden.  

Att det förekommer skidåkning, promenader och snöskoteråkning inne på militära övningsområden har varit och är ett återkommande problem i Boden.

Så sent som i lördags inträffade en incident som kunde ha slutat med dödlig utgång. En skoterförare tog sig in på ett av Försvarsmaktens övningsområden och var nära att träffas av kulsprutseld.

– Man måste ta reda på vilka områden som är avlysta av militären. Och följa vår info på våra föreningssidor på Facebook och Instagram. Där lägger vi ut och vidarebefordrar information som vi får från Försvarsmakten, säger Erik Viklander, ordförande i Bodens skoterförening. 

Allvarlig händelse

I lördags uppges föraren ha rundat en stängd bom till skjutfältet i Kusträsk, och lämnade området efter incidenten. Ingen misstänkt person har hittats och Försvaret uppmanar också allmänheten att ta varningsskyltar och avspärrningar på största allvar.

Incidenten är en av flera runt om i landet då utomstående hamnat i farliga situationer eftersom de inte respekterat varningar och avspärrningar vid övningar.

I klippet berättar skoterföreningens Erik Viklander vilka åtgärder man vidtagit för att undvika olyckor 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer