Skoterstölderna i Norrbotten minskar – polisen jobbar på nytt sätt

Uppdaterad
Publicerad

Skoterstölder har varit ett stort problem under lång tid. Uppskattningsvis stals det skotrar för minst 100 miljoner kronor mellan åren 2007 till 2017 i Norrbotten – men nu kan trenden ha vänt.

– Att fånga en skotertjuv på bar gärning är svårt. Vi vände på det hela och ställde oss frågan vilka tror vi har koppling till den här typen av verksamhet, säger Karin Markaberg, sektionschef för utredningsenheten för Polisen i Norrbotten.

Polisens prioritering

Och metoden har gett effekt. Förra året stals över 100 skotrar i Norrbotten, varav ett 40-tal under första kvartalet. I år har stölderna halverats under samma period.

Rent praktiskt handlar de om en kombination av tips från allmänheten, tidigare erfarenheter och genomgång av äldre utredningar. På så vis har man lyckats ta fast personer som sysslar med bland annat skoterstölder.

– Vi har tagit fram ett underlag under två år som bland annat utredare och patruller ute kan jobba mot. På så sätt kan vi prioritera på ett helt annat sätt.

”Var försiktig”

Även om stölderna gått ned så är säsongen ännu inte över och polisen uppmanar till försiktighet:

– Vi hoppas att allmänheten tänker till. Att man är försiktig när man ska iväg till fjällen och inte lämnar lastade släpvagnar lätt tillgängliga, säger Karin Markaberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.