Bilden är från olycksplatsen i Arjeplogsfjällen när den skottskadade mannen fick hjälp av ett norskt jaktlag. Foto: Thomas Lunde

Jägare sköts i Arjeplogsplogsfjällen – därför lägger polisen ned förundersökningen

Uppdaterad
Publicerad

En jägare blev träffad av ett vådaskott i Arjeplogsfjällen och fördes med ambulanshelikopter till Sunderby sjukhus. Nu lägger polisen ned förundersökningen om vållande till kroppsskada.

Det var den 21 september som ett italienskt jaktlag om tre personer var ute och jagade ripa i Vuoggatjålme.

– Jag var inte på plats när olyckan inträffade, men har fått höra av de andra i sällskapet hur olyckan gick till. Det var när en av jägarna skulle plocka upp en skjuten fågel, som hans hund hoppade upp mot honom och kom åt avtryckaren, sa jaktguiden Aldo Silva när SVT pratade med honom den 4 oktober.

Sköts i ena skinkan – vårdades på iva

Den skadade jägaren träffades av en hagelsvärm i ena skinkan och fördes med ambulanshelikopter till Sunderby sjukhus i Luleå. Ett tag vårdades han på intensivvårdsavdelningen men enligt uppgifter till SVT mår han, efter omständigheterna, bra i dag.

– Det är en risk med att vara ute i fjällen för du är väldigt exponerad, sa turistföretagaren Frans Helamb som under sina 16 år i branschen inte varit med om att en jägare blivit skottskadad.

Därför läggs brottsutredningen ned

Polisen har utrett brottsspåret misstänkt vållande till kroppsskada men på torsdagen meddelar Per Anders Heikkilä, chef på grova brott i Norrbotten, att förundersökningen läggs ned.

– Alla tre i jaktlaget har lämnat en samstämmig berättelse. Det fanns inget medvetet risktagande och vi bedömer det som en olyckshändelse, säger han till SVT.

Hör jaktguiden efter olyckan

Målsägaren vill inte heller att åklagaren driver fallet vidare och anger brottet till åtal.

Stämmer det att en hund var inblandad när skottet avfyrades?

– Som jag sa, vittnesuppgifterna är samstämmiga men jag går inte in på några detaljer i ärendet, säger Heikkilä.

I klippet hör du jaktguiden Aldo Silva berätta om norrmännen som dök upp ”från ingenstans” och gav jägaren första hjälpen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar jaktguiden Aldo Silva om hagelsvärmen i Arjeplogsfjällen som kunde ha slutat riktigt illa. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.